Vicon FastBale

Het is uniek! Non-stop persen en wikkelen. De Vicon FastBale maakt persen en wikkelen mogelijk, zonder te hoeven stoppen. Nooit meer de koppeling in trappen, wachten voordat het net om de baal zit en de baal is afgelegd. De tijdsverspilling met een traditionele perswikkelcombinatie ten opzichte van de FastBale is een aparte ervaring. 

 • Een doorlopend proces
 • Extra handelingen van de chauffeur zijn overbodig 
 • Baalkwaliteit tijdens non-stop persen 

De winnaar in ronde balenpersen: FastBale

De FastBale wint het duidelijk van de gangbare ronde balen persen. FastBale is ontworpen met twee pers kamers, de eerste zorgt ervoor dat de baal voor 2/3 deel wordt gevormd. Daarna komt de baal in de hoofd perskamer waar deze wordt afgeperst en er een net om wordt gelegd. Het gewas wordt in beide kamers compleet tot een baal geperst. Dit betekent dat de capaciteit en de dichtheid van de baal altijd optimaal is tijdens het persen. Een deel van de persrollen wordt gebruikt voor beide kamers, wat de pers uitermate compact maakt en minder complex.  

Extreem grote invoer met 50 Hardox rotortanden

De extreem grote rotor, met een diameter van 800 mm. is voorzien van 50 Hardox geharde rotortanden en zorgt voor een uitmuntende invoercapaciteit. De rotor is dicht op de pick-up bevestigd, zodat ook lichte snedes een eenvoudige gewasdoorstroom hebben. Het SuperCut snijsysteem geeft de keuze tussen 6, 12, 13 of 25 messen, voorzien van een dropfloor als back-up bij eventuele blokkades. 

Compact formaat

Ondanks de non-stop functie is de FastBale uiterst compact. Met de voorkamer boven de invoerrotor en een aantal persrollen die gedeeld worden door beide perskamers. In combinatie met zijn revolutionaire manier van verticaal opklappen van het wikkelframe, is de FastBale de compactste pers/wikkel-combinatie op de markt. 

De Voordelen van de FastBale:

 • Non-stop persen en wikkelen
 • Non-stop persen scheelt minimaal 18 seconden stilstand per baal
 • Geen compromis op baalkwaliteit
 • Uniek en snel wikkelproces
 • Soepele baaloverdracht van perskamer naar wikkelaar
 • Soepele en zachte baal afleg 
 • Compact: de compactste pers/wikkelcombinatie op de markt
 • Volledig automatische werking

Bekijk ons totaaloverzicht van persen en wikkelaars
Bekijk ons totaaloverzicht van ronde balenpersen met vaste of variabele kamer
Bekijk de gebruikerservaringen met onze Vicon persen en wikkelaars

Technische Specificaties:

  Baal diameter Invoersysteem Binding Afmetingen (l x b)
FastBale 1.26 x 1.27m 800mm rotor met 25 messen Net of foliebinding 5.65 x 2.75m

Video
Animation


Non-Stop baling

Hoe werkt de FastBale

De FastBale bestaat uit twee perskamers, een volledige perskamer en een voorkamer die ongeveer 2/3 grote heeft van de hoofd perskamer.

Het persen start in de hoofdperskamer. Op het moment dat de baal gevormd is kan het net rondom de baal worden geplaatst. Normaal gesproken dient de chauffeur te stoppen, maar nu gaat het persen gewoon door, omdat de grasinvoer overgaat naar de eerste voorkamer.

Het proces:

1. De baal wordt afgeperst in de hoofdperskamer, zoals bij een conventionele pers, totdat de baaldichtheid bereikt is.   

2. Als de baal in de hoofd-perskamer klaar is, wordt de gewasinvoer naar de eerse kamer gestuurd en begint de netbinding.

3. De achterklep gaat open en de baal rolt middels de zwaartekracht rechtstreeks op de wikkelaar.

4. De wikkelaar wordt in werkstand gebracht en de baal wordt gewikkeld.

5. Ondertussen gaat de gewasinvoer door en wordt de eerste perskamer gevuld totdat de ingestelde baaldruk is bereikt.

6. De gewasinvoer en de baal worden naar de hoofdperskamer verplaatst. 
Ongekende capaciteit rotor

Grote invoer rotor

De grote invoer rotor, met een diameter van 800mm, zorgt voor een reusachtige capaciteit tijdens het laden. De rotor is dicht gepositioneerd op de pick-up, zodat het gewas gemakkelijk van de pick-up kan worden gepakt. Standaard is de FastBale voorzien van het SuperCut snijsysteem met 25 messen, die eenvoudig geschakeld kunnen worden in 6, 12, 13 of 25 messen om te voldoen aan alle voorkomende omstandigheden en wensen.

2.2m brede pick-up

De pick-up van de FastBale bestaat uit 5 tandrijen, die zijn voorzien van twee centrale steunen met dubbele lagering. De curvebanen zijn aan beide zijden van de pick-up bevestigd. De pick-up heeft een kleine diameter voor snel en efficiënt oprapen. Ondanks de grote werkbreedte van de pick-up, is de pick-up smal op transport. Dankzij het innovatieve ontwerp, is het niet nodig om de pick-up wielen tijdens transport te demonteren.

Eenvoudige baaldoorvoer

Complexe systemen om de baal van pers naar wikkelaar te krijgen zijn hier verleden tijd. De wikkelaar is lager bevestigd dan de pers, zo rolt de baal dus gelijk van de pers op de wikkelaar. Het frame om de wikkelaar zorgt er ook voor dat het risico dat de baal van de wikkelaar af valt een stuk kleiner is in vergelijking met andere perswikkel combinaties.

Unieke wikkeltechniek

De speciaal ontwikkelde wikkelaar moet het non-stop persen bij kunnen houden. Dit lukt o.a. door de liftconstructie en speciale opening bij de afleg van de baal. De satelliet wikkelaar heeft een grote capaciteit. De liftconstructie brengt het frame omhoog, waardoor het wikkelproces vlot van start kan gaan. Bij het afleggen van de baal gaat het frame weer omlaag en dankzij de "open bek" constructie wordt de baal snel afgelegd. 

Foliebinding

FastBale is beschikbaar met de optie foliebinding. Enkele voordelen van deze techniek zijn beter kwaliteit van het kuilvoer, eenvoudiger hanteren en voeren van de balen en makkelijker recyclen van het plastic afval (1 materiaal).

FastBale’s NonStop technologie geeft extra voordelen bij het werken met foliebinding.

Conventionele perswikkel-combinaties moeten stoppen om net rondom de baal te doen, wat minimaal 5 seconden duurt, plus de extra tijd om de achterklep te openen en te sluiten.

Binden van een baal met folie heeft meer wikkelingen nodig vanwege de ‘staart’ die aan het begin en einde van de cyclus moet worden gevormd.

Dit resulteert in een bindingscyclus die meer dan 10 seconden in beslag neemt – dus minstens 5 seconden extra tijd voor elke baal die wordt gemaakt.

FastBale gaat continue door met persen tijdens het binden, zodat al deze tijd wordt bespaard.


Soepele baalafleg en balenkantelaar

FastBale heeft een unieke methode voor het afleggen van de baal. Als het wikkelproces is afgerond, wordt de complete achterste wikkelrol gelift. Hierdoor ontstaat een "open bek" waardoor de baal soepel van het wikkelframe kan worden afgelegd. Hiermee ontstaat er geen schade aan de baal en blijft de capaciteit van de pers gewaarborgd.

Balenkantelaar
De optionele balenkantelaar is geïntegreerd in de wikkelaar en kan eenvoudig worden in- en uitgeschakeld naar de wens van de klant. Binnen enkele seconden is de kantelaar in- of uitgeschakeld, zonder gebruik van enig gereedschap.

Dit innovatieve concept past perfect bij de FastBale, want de kantelaar werkt gewoon tijdens het rijden. Ook hier blijft het non-stop principe dus gewoon van kracht.

De kantelaar zit mooi gepositioneerd onder het wikkelframe, zodat de transportlengte compact blijft. Op het moment dat de kantelaar niet wordt gebruikt, kan deze ook veilig en compact onder het wikkelframe worden opgeborgen. Apart naar huis rijden om de baalkeerder achter te laten behoort hiermee tot het verleden. 

 
Duurzaam

FastBale is ontwikkeld voor maximale betrouwbaarheid als basis en bevat veel eigenschappen om een lange levensduur te garanderen:

 • Geïntegreerde hoofdaandrijving met 1000 tpm die het vermogen efficiënt overbrengt naar de verschillende componenten waarbij de koppeling van de tractor minimaal wordt belast.
 • Gescheiden aandrijving van de invoerrotor, voorkamer en hoofd-perskamer, waar de rollen van beide perskamers worden aangedreven via sterke 1 ¼” kettingen.
 • Alle persrollen zijn gemonteerd met 50mm diameter lagers aan beide zijden, waarbij de aandrijfzijde zelfs is uitgevoerd met dubbele kogellagers voor maximale belasting en capaciteit.
 • Een lange levensduur van lagers in persrollen en invoerrotor is gegarandeerd dankzij een automatisch vetsmeersysteem. Uiteraard zijn de kettingen ook voorzien van automatische smering.Compact Ontwerp

Ondanks het non-stop principe en de twee perskamers, is de FastBale uiterst compact. De voorkamer is gepositioneerd boven de rotor en een aantal persrollen worden gebruikt voor beide perskamers. Mechanische complexiteit is tot een minimum gebleven in dit concept.

Samen met de revolutionaire satellietwikkelaar is deze perswikkelcombinatie erg compact. Het is zelfs de compactste perswikkelcombinatie op de markt! 

ViconEenvoudig laden van net en folie

Het netinvoer systeem is bovenop de pers gepositioneerd. Ondanks dat, is het net of folie toch eenvoudig te laden. Het net wordt op armhoogte eenvoudig horizontaal op de houder geplaatst. Vervolgens wordt de houder hydraulisch naar boven gelift, waarna de rol op de juiste ple kan worden geschoven.

De houder biedt gelijk de mogelijkheid als extra opslag.

Het wisselen van de folierollen op de wikkelaar kan eenvoudig aan een zijde worden uitgevoerd. De folierollen worden opnieuw horizontaal op armhoogte geplaatst. Er is voor 10 rollen capaciteit. 

 


Vol automatische werking

FastBale biedt een volledig automatische werking, het resultaat daarvan is dat de productiviteit enorm toeneemt. Verder nemen factoren zoals werkstress en vermoeidheid af. Het werken met de FastBale zorgt verder voor veel minder slijtage aan de remmen en koppeling van de tractor, omdat deze minder gebruikt wordt. 


iMfarming Features

Smart efficient easy farming